In de meest uitgebreide vorm stuur je als technisch Projectmanager complete industriële projecten aan, van conceptontwerp tot oplevering en nazorg. Je bent eindverantwoordelijk voor techniek, budget, planning, logistiek, kwaliteit, veiligheid en milieu. In grotere projecten kun je als technisch Projectmanager ook alleen verantwoordelijk zijn voor een deelgebied. Bijvoorbeeld de ontwerpfase, de bouw of alleen een technische discipline. Een senior Projectmanager heeft dan de overkoepelende verantwoordelijkheid voor het hele project.
De technisch Projectmanager geeft functioneel leiding aan projectteams die technische projecten uitvoeren. Projecten die, afhankelijk van het bedrijf, kunnen variëren van het realiseren van een enkele machine tot het ontwikkelen van een nieuwe productlijn of een complete productie-installatie. Deze projectteams kunnen bestaan uit o.a. engineers, inkopers, werkvoorbereiders, montageleiders en administratief medewerkers. Hoe groter het project, hoe meer je je beperkt tot de hoofdlijnen en hoe minder je betrokken bent bij inhoudelijke details. Je zit projectmeetings voor, overlegt met klanten en leveranciers, lost problemen op, bewaakt voortgang en budget, zorgt dat er voldoende capaciteit is, enzovoort.
Je hebt een technische en/of technisch bedrijfskundige opleiding op hbo- of wo-niveau, aangevuld met gerichte opleidingen op het gebied van projectmanagement, zoals IPMA of Prince2.
Je bent resultaatgericht, proactief, zelfstandig, overtuigend, communicatief vaardig op alle niveaus (van werkvloer tot board), technisch breed ontwikkeld, een teamplayer en je hebt commercieel inzicht, een helicopterview en minimaal een aantal jaren relevante ervaring in een complexe industriële omgeving.
Het is vooral belangrijk om de juiste ervaring te hebben. De meest gangbare weg is om vanuit een engineering functie geleidelijk steeds meer coördinerende taken naar je toe te trekken, intern en richting klanten en leveranciers. Schuw daarbij ook de financiële en commerciële kant niet. Een goede Projectmanager is een generalist en heeft vaak ervaring in meerdere bedrijven en bedrijfstakken. Blijf dus niet te lang bij een bedrijf of ga bij een goed ingenieursbureau werken, waar je brede ervaring opdoet. Daarnaast is het ook raadzaam relevante cursussen, trainingen of opleidingen te volgen, zoals IPMA, Prince2 of Lean SixSigma.
Dat hangt uiteraard sterk af van de sector, je ervaring en de omvang van de projecten. Het salaris voor een junior Projectmanager die relatief eenvoudige projecten leidt en een beperkte verantwoordelijkheid heeft, verdient rond de €3.750 bruto per maand. Bij een senior Projectmanager die complexe, grote projecten leidt met een financiële verantwoordelijkheid van vele miljoenen, kan het salaris boven de €6.000 per maand uitkomen en hoort er meestal ook een leaseauto bij. Een volgende stap is bijvoorbeeld Projectdirecteur, Productiemanager of Interim Manager.
Je kunt in grote lijnen twee soorten organisaties onderscheiden waarin de technisch Projectmanager werkt:
Het wezenlijke verschil tussen 1 en 2 is dat je als Projectmanager bij 1 projecten begeleidt voor externe klanten, waarbij er dus een belangrijke commerciële component in je werk zit. Bij 2 begeleidt je technische projecten in het productieproces of het productontwikkelingsproces binnen je eigen organisatie.
Je kunt als Projectmanager ook bij een ingenieursbureau of een detacheringsbureau werken, waarbij je op diverse projecten voor zowel producenten van kapitaalgoederen als serie- en massaproducten kunt worden ingezet. Check hier de vacatures of stuur een open sollicitatie!