Als Maintenance Engineer houd jij je bezig met de betrouwbaarheid en veiligheid van kapitaalgoederen.
Als Maintenance Engineer ben je verantwoordelijk voor de aansturing van onderhoudswerkzaamheden en het opstellen van meerjarige onderhoudsbegrotingen en onderhoudsplanningen. Hierdoor heb jij een belangrijke rol binnen de productie en het rendement wat daar behaald wordt. Een aantal specifieke taken die daarbij horen zijn het preventief en correct onderhouden van kapitaalgoederen, bewaken en verbeteren van bedrijfsprocessen, (laten) verhelpen van storingen, registreren en controleren van uitgevoerde werkzaamheden en het bijhouden van technische voorraden die belangrijk zijn voor het onderhoud.
Als Maintenance Engineer werk je vaak samen met verschillende afdeling, zo werk je samen met werkvoorbereiders, onderhoudsmonteurs, planners en logistiek medewerkers. Om de strategie op gebied van onderhoud aan te passen heb je ook contact met managers van bijvoorbeeld de productie.
In deze functie zorg jij ervoor dat de productie optimaal draait en dat er een goede output gerealiseerd wordt. In deze functie komen daardoor praktijk en theorie samen.
Je komt in de functie van Maintenance Engineer te werken bij een bedrijf dat zelf machines produceert, een bedrijf dat producten produceert en daarvoor kapitaalgoederen heeft aangeschaft of een bedrijf dat gespecialiseerd is in onderhouden van kapitaalgoederen. Je kunt daarvoor binnen uiteenlopende sectoren ingezet worden, bijvoorbeeld machinebouw, procesindustrie, voedingsmiddelenindustrie, automotive, apparatenbouw etc.
Het salaris van een Maintenance engineer is afhankelijk van de kennis en ervaring die je hebt opgedaan. Als junior, met een afgeronde hbo-opleiding, ligt het startsalaris rond de €3.000,- bruto per maand. Een ervaren Maintenance Engineer kan tot ongeveer €4.750,- bruto per maand verdienen, afhankelijk van hoe groot het bedrijf en de productie is.
Vanuit deze rol kun je dan nog doorgroeien naar Maintenance Manager waarin je de Maintenance Engineers zult gaan aansturen. Het salaris zal dan verder oplopen.
Je hebt een technische hbo-opleiding gevolgd, of een technische mbo-opleiding met aanvullende ervaring binnen de productie. Relevante studierichtingen zijn Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Algemene Operationele Techniek (AOT), Scheepswerktuigkunde, Elektrotechniek of vergelijkbaar.
Je hebt praktische kennis van het onderhouden van kapitaalgoederen en het vermogen om problemen op te lossen waarbij je doortastend en slagvaardig te werk gaat. Je hebt bijvoorbeeld in een eerder baan gewerkt binnen de productieafdeling van een organisatie of als werktuigkundige op een schip.
Je hebt een probleemoplossend vermogen en bent goed in staat te communiceren op verschillende niveaus. Daarnaast ben je goed in plannen en organiseren, innovatief en heb je verantwoordelijkheidsgevoel.