Als Quality Engineer houd je je bezig met het controleren, borgen en verbeteren van de kwaliteit van het technische proces, van verkoop tot aan oplevering, en service.
De focus in je werkzaamheden hangt af van je specialisatie en het bedrijf waar je werkt. Je kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het oplossen van problemen bij klanten (Customer Quality Engineer), verbeteren van kwaliteitsaspecten in productie (Quality Engineer) of juist veel ervaring hebben in de kwaliteit bij leveranciers (Supplier Quality Engineer). Afhankelijk van je ervaring en talenten heb je ook coördinerende of leidinggevende taken.
In deze rol heb je, afhankelijk van jouw specialisatie, contact met verschillende afdelingen. Dit zijn partijen intern, maar ook extern. Wanneer jouw functie gericht is op de ingekochte goederen of samenstellingen, zal je veel contact hebben met leveranciers en deze ook bezoeken.
Het contact met verschillende partijen, zowel intern als extern maakt het een dynamische functie. Je krijg een breed takenpakket waardoor je veel afwisseling hebt in jouw werkzaamheden. Zo werk je bijvoorbeeld een dag op kantoor waarbij je de kwaliteit van producten analyseert en een andere dag bezoek je een leverancier om deze te beoordelen op gebied van kwaliteit.
Als Quality Engineer kun je in verschillende bedrijven binnen de industrie terecht komen. Afhankelijk van je specialisatie kom je bij bedrijven met een eigen product of bij een producent van halffabricaten. Deze functies zijn meestal bij bedrijven met eigen productie.
De hoogte van het salaris hangt af van je ervaring en opleiding en varieert per sector en regio. Het gemiddelde maandsalaris van een startende Quality Engineer ligt rond de € 3.000,- bruto per maand. Je kunt doorgroeien naar het niveau senior of lead Quality Engineer. Afhankelijk van de complexiteit van de projecten, de mate waarin je leiding geeft en je verantwoordelijkheid lopen de salarissen door tot ca. € 5.750,- bruto per maand.
Binnen de functie kun je doorgroeien tot lead Quality Engineer. Mocht je ambities verder rijken dan is het ook mogelijk om door te groeien naar Quality Manager, QHSE Manager of KAM Manager.
Om te werken als Quality Engineer heb je een opleiding Werktuigbouwkunde op hbo- of wo-niveau nodig. Andere richtingen kunnen ook zeer geschikt zijn, zoals Technische Bedrijfskunde, Autotechniek, Elektrotechniek of Technische Natuurkunde.
Naast een passende opleiding moet je kennis hebben van kwaliteitsmethodieken zoals (D)FMEA, 8D e.a. In de automotive sector zijn aanvullende core tools zoals APQP, PPAP, MSA, Lean Six Sigma, e.a. wenselijk.
Om deze rol succesvol te kunnen vervullen is het onder andere van belang dat je stevig in je schoenen staat en je mening weet te geven. Daarnaast ben je analytisch vaardig, kun je goed een oordeel vormen en ben je staat samen te werken met verschillende disciplines.